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QUESTIONS	&	ANSWERS	

No.	 Questions	 Responses	

1. 	

ITC	 PDS	 1.5	 states	 that	 the	 MCA	 entity	
will	 provide	 office	 space.	 We	 would	 be	
grateful	 if	 you	 could	 confirm	 if	 this	
includes	 the	 provision	 of	 furniture	
(desks,	 offices	 chairs,	 storage	 cabinets,	
conference	facilities	etc.)?	

This	is	confirmed.			It	is	anticipated	that	the	office	
plan	will	include	more	than	one	conference	room	
which	will	be	available	to	the	PA.	

2. 	

FORM	 TECH	 6	 requires	 the	 CV	
submission	of	the	proposed	Home	Office	
Director.	Please	can	you	confirm	that	the	
submission	 of	 this	 CV	 does	 not	 count	
towards	 the	 page	 limit	 (10	 pages)	 of	
TECH	 6.	 Please	 also	 confirm	 if	 the	 CV	
should	be	included	in	TECH	6	or	with	the	
other	CVs	in	TECH	11?	

We	confirm	that	the	CV	of	the	Home	Office	Project	
Director	 should	 be	 included	 in	 Tech-11,	 not	 in	
TECH-6.	 Tech-11	 does	 not	 have	 a	 page	 limit	
requirement.	

3. 	

Form	 TECH	 9	 requires	 “Consultants	 to	
propose	 leave	 schedule	 for	 all	
professional	personnel	either	included	in	
this	 chart	 or	 separately	 as	 footnotes	 on	
this	 form.”.	We	would	be	grateful	 if	you	
could	confirm	that	this	request	requires	
the	submission	of	a	methodology/policy	
for	 requesting,	 and	 obtaining	 approval	
for	leave	and	does	not	require	a	detailed	
list/schedule	 of	 actual	 dates	 when	 all	
proposed	personnel	will	take	leave	each	
year	 of	 the	 contract?	 This	 level	 of	
planning	would	only	be	possible	once	the	
consultant	 has	 full	 knowledge	 of	
procurement	 plans	 and	 procurement	
implementation	 plans	 in	 order	 to	
ascertain	workloads	and	timings.	

We	 confirm	 that	 this	 includes	 the	 methodology	
and	process	for	obtaining	leave	and	the	strategy	
used	by	the	firm	to	fill	up	a	position	while	a	staff	is	
on	 leave.	 The	 requirement	 is	 not	 for	 a	 detailed	
leave	schedule	across	all	Base	and	Options.	
However	we	expect	all	firms	to	fill	up	Form	TECH-
9	 to	 the	 extent	 that	 it	 is	 clear	 when	 the	
professional	 staff	may	 be	 going	 on	 leave	 during	
the	Base	period.	This	could	be	done	by	indicating	
for	example	that	a	certain	staff	member	will	work	
for	 11	months	 home/field,	 instead	 of	 12,	which	
then	suggests	in	what	month	that	staff	may	be	on	
leave.	

4. 	

FORM	 TECH-9	 is	 entitled	 “Staffing	
Schedule	 (Professional	Personnel)”.	The	
inclusion	 of	 the	 term	 “professional	
personnel”	 would	 indicate	 that	 support	
staff	 roles	 (home	 office	 and	 in-country	

Form	TECH-9	is	for	Professional	Personnel.	These	
are	divided	into	2	groups:	
Key	 Professional	 Personnel:	 The	 PAM	 and	 2	
Senior	Procurement	Specialists.	
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administration,	 for	 example)	 are	 not	
required	 to	 be	 included	 in	 this	 staffing	
schedule.	 Please	 confirm	 whether	 this	
assumption	is	correct.	

Non-Key	 Professional	 Personnel:	 4	 Junior	
Procurement	Specialists.	

5. 	

	Form	TECH	10	states	“Use	this	form	for	
only	the	Base	Period	of	contract”.	Please	
confirm	 that	 the	 consultant	 should	only	
submit	 this	 form	 for	 the	 initial	 base	
period	 of	 12	 months,	 and	 should	 not	
submit	additional	forms	for	each	Option	
Period.	

We	confirm	that	the	form	TECH	10	needs	only	be	
submitted	for		the	Base	Period	as	it	indicates	in	the	
form”[Use	 this	 form	 for	 only	 the	Base	 Period	 of	
contract]”		

6. 	

The	evaluation	criteria	on	page	43	states:	
“If	 the	 proposed	 Key	 Professional	
Personnel	has	worked	for	another	MCC-
funded	 program,	 please	 request	 and	
submit	a	reference	letter	from	an	official	
at	 each	 Accountable	 Entity	 (MCA)	 with	
substantial	 knowledge	 of	 the	 person’s	
work.”	 Please	 confirm	 that	 this	 only	
applies	 to	 MCA	 Accountable	 Entities	
which	remain	in	existence.	

This	applies	to	only	MCA	Entities	in	existence,	as	
also	stipulated	in	Section	14	of	the	Form	TECH-11.		

7. 	

Page	90	TOR	Deliverables	require	that	a	
number	 of	 deliverables	 (specifically	 the	
POM	and	CAMM)	are	submitted	after	all	
key	 technical	 staff	 have	 come	 on	 board	
(rather	than	a	specified	deliverable	date).	
When	is	this	anticipated	to	take	place?	

THE	POM	and	CAMM	deliverables	specify	“ After	
all	 of	 the	MCA	key	 technical	 staff	 have	 come	on	
board.”	At	this	time,	it	is	not	known	when	the	MCA	
key	 technical	 staff	 will	 come	 on	 board,	 but	 the	
POM	and	CAMM	are	expected	to	be	finalized	in	the	
Base	period.	

8. 	

With	 regards	 to	 support	 to	 grant	
programs	 (page	 86,	 TOR)	 the	 TOR	
appears	 to	 indicate	 that	 these	 activities	
are	the	responsibility	of	the	Procurement	
Director	 of	 the	MCA.	 However,	 it	 states	
that	 the	 PA	 will	 “provide	 support	 as	
requested”.	 Given	 the	 extent	 of	 the	
activities	 listed	 thereunder,	 particularly	
in	 relation	 to	 reviews,	 due	 diligence,	
grantee	workshops,	and	audits	of	grantee	
procurement	systems	and	processes,	we	
would	be	grateful	for	further	clarification	
of	the	definition	of	the	term	“support”	as	

At	this	time,	the	number	of	grantees	is	not	known,	
but	 grant	 activity	 is	 not	 expected	 to	 be	 a	
substantial	feature	of	this	compact.	It	is	expected	
that	the	core	PA	team	(not	the	STTAs)	will	provide	
this	support	to	the	PD.	It	is	also	MMD’s	intent	that	
this	 support	will	 not	 require	 considerable	 input	
from	the	core	PA	team,	to	the	extent	that	it	results	
in	 the	PA	not	being	able	 to	properly	perform	its	
regular	responsibilities.		
	
If	it	gets	to	the	point	where	considerable	input	is	
required,	MCA-Malawi	II	will	request	the	input	of	
1	or	more	STTAs	from	the	PA.		
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it	 pertains	 to	 the	 PA	 role	 -	 as	 this	may	
have	considerable	personnel	time/input	
requirements.	Is	it	the	intent	of	the	MCA	
to	 utilize	 the	 Short	 Term	 Technical	
Assistant	(STTA)	mechanism	to	fulfil	this	
support	 function,	 or	 is	 it	 expected	 that	
the	core	PA	team	be	required	to	fulfil	this	
role	 in	 addition	 to	 their	 day-to-day	
procurement	 activities?	 Further,	 how	
many	 grantees,	 and	 therefore	 different	
grantee	 procurement	 systems,	 are	
anticipated	 under	 the	 grants	 program	
envisioned?	

9. 	

In	the	pre-proposal	conference	just	held	
it	was	mentioned	that	an	amendment	to	
the	RFP	will	be	issued	which	states	that	
current	key	personnel	on	a	contract	with	
another	MCA	cannot	be	proposed	as	key	
personnel.	
Please	 confirm	 that	 this	 does	 not	 apply	
where	 the	 proposed	 resource	 (if	 the	
consultant	is	successfully	awarded	
the	contract)	would	have	completed	their	
current	MCA	assignment	 by	 the	 time	of	
contract	 award	 (said	 Compact	 having	
ended	by	that	time)	–	this	would	also	be	
confirmed	 by	 a	 letter	 from	 said	 MCA	
confirming	 their	 availability	 to	
participate.	

This	is	an	eligibility	requirement.	No	full	time	key	
staff	of	a	consulting	firm	currently	contracted	by	
another	MCA	Entity	can	be	proposed	as	key	staff	
in	the	PA	proposal	for	Malawi,	except	if	the	firm	
seeks	 and	 obtains	 a	 written	 approval	 from	 that	
MCA-Entity	or	confirmation	of	the	completion	of	
the	 proposed	 resource’s	 engagement	 on	 the	
current	 contract,	 which	 should	 be	 submitted	 as	
part	of	the	proposal	by	the	consulting	firm.	
	
Addendum	 1	 to	 the	 PA	 RFP	 formalizes	 this	
language.	

10. 	 When	 is	 the	 Compact	 expected	 to	 be	
signed?	

The	Malawi	Compact	is	currently	scheduled	to	be	
signed	at	the	end	of	September	2022.	

11. 	

Qualification	 Criteria.	 Please	 confirm	 if	
you	 need	 a	 reference	 letter	 from	 each	
MCA	 that	 proposed	 key	 personnel	 has	
worked	 or	 only	 from	 MCA	 where	
proposed	 key	 personnel	 is	 currently	
working?	If	it	is	needed	from	each	MCA	
that	 proposed	 key	 personnel	 has	
worked,	 then	how	can	 this	be	obtained	
from	MCAs	that	no	longer	exists?	

Section	 14	 of	 Form	 TECH-11	 of	 the	 RFP	 clearly	
responds	to	this.	Refer	to	the	response	to	Question	
6.	
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12. 	

Determination	 of	 Responsiveness.	 How	
will	this	determination	happen,	and	will	
this	 determination	 happen	 before	 the	
scoring	 of	 technical	 proposal	 by	 panel	
members?	What	 is	 the	 purpose	 of	 this	
section	 when	 Clause	 3.6	 Scoring	
Methodology	 provides	 a	 clear	 scoring	
system	and	there	is	a	minimum	scoring	
requirement	 of	 80	 points	 for	 the	
technical	score?	

Determination	 of	 responsiveness	 refers	 to	
evaluating	the	proposals	and	determining	if	they	
are	responsive	to	the	evaluation	criteria	and	other	
requirements	 in	 the	 RFP.	 The	 scoring	
methodology	 is	 consistent	 with	 this.	 Please	 see	
section	 24	 “Evaluation	 of	 Technical	 Proposals”	
and	on	page	46	section	 3.5	 Determination	 of	
Responsiveness.	

13. 	

Tech	6	has	a	maximum	of	12	pages.	We	
understand	that	the	CV	of	the	home	office	
project	 director	must	 be	 provided	with	
Tech	6.	Please	confirm.	Is	this	CV	on	top	
of	the	12-page	limit?	

Response	to	Q2	refers.	

14. 	 Please	confirm	that	Tech	10	only	needs	to	
be	completed	for	the	Base	Period	 Response	to	Q5	refers.	

15. 	
Please	 confirm	 that	 all	 STTA	
engagements	 require	 prior	 MCA	
approval.	

We	so	confirm.	

16. 	

Will	 the	 Procurement	 Agent	 have	 to	
conduct	audit	of	the	procurement	files	of	
the	Interim	Procurement	Agent	when	the	
Procurement	Agent	services	commence?	

The	 Procurement	 Agent	 (PA)	 does	 not	 have	 the	
authority	to	audit	the	Interim		Procurement	Agent		
(IPA)	files.		
The	PA	may	ascertain	 that	 the	 IPA	has	provided	
the	records	of	all	the	procurements	in	the	earlier	
procurement	 plans	 with	 the	 exception	 of	 the	
record	of	 the	process	 for	 the	PA	services,	which	
the	PA	does	not	have	the	right	to	see.	There	will	be	
a	 specified	 transition	 period	 between	 the	 IPA	
finishing	 their	 engagement	 and	 PA	
commencement	of	services.	

17. 	

Can	 you	 please	 provide	 an	 overall	
indication	 of	 how	 many	 procurements	
will	be	launched	during	the	Base	Period	
and	each	Option	Period?	

That	information	is	not	known	at	this	time.	Please	
see	 more	 information	 at:	 
https://www.mcc.gov/where-we-
work/program/malawi-proposed-compact		

18. 	
Can	you	provide	an	overall	indication	of	
the	 size	 of	 the	 Grant	 fund,	 how	 many	
grantees	 there	 will	 be	 and	 how	 many	

Responses	to	Q8	and	Q17	refer.	
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procurements	will	need	to	be	conducted	
related	to	in-kind	support	to	Grantees?	

19. 	

Terms	of	Reference	-	Page	86	of	the	RFP	-	
Support	 to	 Grant	 Programs.	 From	
experience	 on	 other	 Compacts,	 this	
extensive	 task	 can	 be	 a	 considerate	
workload	 requiring	 several	 experts.	
Further,	 it	 appears	 that	 the	 requested	
staffing	 in	 the	 TOR	 does	 not	 take	 into	
account	staff	required	for	this	task.	This	
is	 because	 the	 requested	 staffing	 is	 the	
same	 as	 for	 the	 recently	 launched	
Lesotho	Procurement	Agent	RFP	that	did	
not	 include	the	task	of	supporting	grant	
programs.	Will	there	be	an	amendment	at	
some	point	to	reflect	staffing	required	for	
this	 task?	 	Or	 is	 this	 support	 only	
temporarily	 required	 until	 a	 grant	
manager	has	been	procured?	

Response	to	Q8	refers.	

20. 	

Terms	of	Reference	-	Page	90	of	the	RFP	
–	 states	 that	 POM	 and	 CAMM	 will	 be	
finalized	after	all	key	technical	staff	are	in	
place.	 When	 are	 key	 technical	 staff	
expected	to	come	on	board?	Is	the	IPOM	
already	in	place?	
	

Response	to	Q7	refers.	There	is	an	IPOM	in	place.	
	

21. 	

Terms	of	Reference	-	Page	91	of	the	RFP	-	
POM/CAMM	 updates,	 PIP	 development	
and	 training	 are	 not	 mentioned	 as	
deliverables	for	Option	Periods.	Is	this	an	
omission?		
	

Updates	to	the	POM	and	CAMM	are	not	considered	
deliverables	but	ongoing	activities	of	the	PA.	Only	
the	initial	development	of	a	POM	and	a	CAMM	are	
considered	 viable	 deliverables.	 The	 PIP	
development	 and	 training	 should	 have	 been	
completed	 in	 the	 Base	 period.	 PIPs	 will	 be	
developed	 and	 updated	 continuously	 during	
implementation.	

22. 	

Terms	of	Reference	-	Page	94/95	of	 the	
RFP	-	The	requirements	for	key	staff	does	
not	 include	 explicitly	 MCC	
knowledge/experience.	 However,	 the	
TOR	on	page	94	states:		The	PA	team	will	
have	 sufficient	 knowledge	 of	 MCC	

There	is	no	requirement	for	the	key	staff	to	have	
MCC	 experience.	 The	 PA	 team	 however	 shall	
possess	 sufficient	 knowledge	 of	 MCC	
procurement	 processes	 to	 be	 able	 to	 carry	 out	
quality	procurement	work.	
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procurement	 procedures	 and	
requirements.	So,	do	key	experts	require	
prior	MCC	experience?	

23. 	

The	PDS	 (ITC	12.4(c)	 states	 that	 CVs	 of	
the	 Junior	 Procurement	 Specialists	 are	
not	required	as	part	of	the	proposal,	and	
it	 does	 not	 designate	 them	 as	 Key	 staff	
(the	 TOR	 indicates	 that	 CVs	 must	 be	
submitted	 after	 award).	 Tech-8	 implies	
that	 the	 Junior	 Procurement	 Specialists	
should	be	named,	and	the	PDS	states	that	
the	 costs	 for	 these	 staff	 should	 be	
included	 in	 the	 cost	 proposal.	 The	
Evaluation	Criteria	in	the	RFP	Section	III	
refer	 only	 to	 the	 Key	 Professional	
Personnel.		Please	clarify	whether	Junior	
Procurement	 Specialists	 will	 be	
evaluated	 and	 how.	 Please	 clarify	
whether	 Junior	Procurement	 Specialists	
are	to	be	named	in	Tech-8.	

The	 Junior	 Procurement	 Specialists	 are	 non-key	
professional	staff,	whose	names,	area	of	expertise	
and	 tasks	 to	 be	 assigned	 should	 be	 included	 in	
Form	TECH-8.	
	
Consultants	are	not	required	to	submit	CVs	of	the	
Junior	 Procurement	 Specialists	 with	 their	
proposals	and,	if	these	are	submitted,	they	will	not	
be	considered	as	part	of	the	proposal	evaluation.	

24. 	

Forms	 Tech-9,	 FIN-3	 and	 FIN-4	make	 a	
distinction	 between	 ‘home’	 and	 ‘field’	
location.	 We	 understand	 the	 staff	 is	
required	 to	 be	 present	 full	 time	 in	
Lilongwe,	Malawi.	For	international	staff	
members	is	this	to	be	considered	‘home’	
or	‘field’	location?	
	

For	 international	staff,	Lilongwe,	Malawi,	should	
be	considered	‘field’.	

25. 	
Should	 the	 bidder	 seek	 the	 references	
from	 its	 clients	 and	 submit	 it	 as	part	of	
the	proposal?	

No.	Consultants	are	supposed	to	supply	the	names	
and	email	addresses	of	their	referees.	References	
will	be	sought	directly	from	them	by	the	IPA.	

26. 	 Are	you	using	the	Least	Cost	method?	

The	 procurement/selection	 method	 used	 is	
Quality	 and	 Cost	 Based	 Selection	 (QCBS).	 The	
QCBS	weights,	points	structure	and	formulae	for	
this	procurement	are	defined	in	Section	III	of	the	
RFP.	

27. 	 Is	 there	 a	 conflict	 of	 interest	 in	 being	
contracted	 as	 the	 Procurement	 Agent	

A	 firm	may	 choose	 to	 participate	 in	 submitting	
both	PA	and	FA	proposals	and	may	win	both	PA	
and	FA	contracts	for	any	MCA	Entity	or	multiple	
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and	 the	 Fiscal	 Agent	 for	 the	 same	
procurement?	

MCA	 Entities.	 However,	 in	 case	 of	 one	 firm	
winning	 both	 contracts	 in	 the	 same	MCA	 entity,	
PA	 and	 FA	 teams	 must	 be	 set	 with	 the	 clear	
separation	 of	 staff	 and	 duties	 and	 submitted	
mitigation	plan	of	eliminating	potential	conflict	of	
interest.		

28. 	 What	is	the	duration	of	the	assignment?	

The	 duration	 is:	 a	 	 Base	 Period	 of	 12	 months,	
Option	periods	1	to	4	also	of	12	months	each	and	
an	Option	5	that	 is	12	months	plus	120	days	for	
Compact	Closure.	
While	 the	 Base	 Period	 may	 be	 more	 than	 12	
months,	consultants	are	to	assume	that	the	Base	
Period	 is	 12	 months	 for	 the	 purposes	 of	
submitting	 their	 proposals. Should	 the	 base	
period	be	extended,	payment	will	 be	made	on	a	
month-to-month	 basis	 at	 the	 same	 pro	 rata	
monthly	rate	as	was	agreed	for	the	base	period.		

29. 	 Should	we	include	the	CVs	for	the	STTAs	
in	our	proposal?	

No,	 the	 names	 and	 CVs	 of	 STTAs	 are	 not	 to	 be	
included	in	the	proposal.	
The	 remuneration	 rates	 for	 STTAs	 should	 be	
included	 in	 Form	 FIN-4,	 failure	 of	 which	 may	
result	in	the	rejection	of	the	entire	proposal.	


